torsdag 2. desember 2010

Julefyll?

Jeg jobber fast på Vinmonopolet. Annehver helg. Og noen ganger hvis noen er syke. Eller på ferie. Eller hvis det er sommer. Eller påske. Eller jul.
Nå er det snart jul. Kundene mine er alle. Noen drikker litt. Noen drikker dyrt. Noen drikker billig. Vi har søtt. Tørt. Vi har alkohol i mange former. Men vi har bare alkoholholdig drikke. Det er ikke helt sant. Vi har en hylle. Helt i begynnelsen av butikken. Der står alt vi har. Uten alkohol.
Jeg er glad i vin. Jeg synes det er fint å ta meg et glass. Til mat. Eller uten mat. Det kan hende jeg drikker gjennomsnitttlig. Kanskje litt under. Jeg vet ikke.
Noen ganger må jeg si nei. Til noen. Som vil kjøpe. Det er ikke ofte. De fleste kan reglene. Vi må være over atten. Eller tjue år. For å handle hos oss. Noen ganger kommer mødre inn. Sammen med døtre. De kan bli sinte hvis jeg sier at de ikke har lov. Til å kjøpe alkohol til datteren sin. Når datteren er søtten år. Det skjer ikke ofte. Det har bare skjedd en gang at noen ble rasende på meg.
Det er ikke lov til å være full. Hos oss. Da må vi be dem gå seg en tur. De fleste er ikke fulle hos oss. De kan reglene.
Det er ikke lov til å kjøpe til noen andre som ikke er gamle nok. Det heter langing. Og er alvorlig.
Nå høres jeg skikkelig streng og alvorlig ut. Jeg er det. Nå.
Det er jul snart. Noen barn gruer seg. Noen voksne også. Fordi det drikkes for mye. I jula kan det drikkes hele tiden. Det er jo jul. Noen har drukket så mye. At de ikke har noen å feire jul sammen med. Det er ingen som vil lenger.
Jeg blir lei meg når noen kommer inn med unger. Jeg kan se at ungene ikke gleder seg. Sånn som de skal nå. I tillegg må de late som de gleder seg. Det er slitsomt. Kanskje de gleder seg til å legge seg om kvelden. Og være i fred.
Kanskje ikke høytider skal være sånn. Kanskje ikke livet skal være sånn. Grue seg. Late som.
Noen ganger har vi kanskje glemt hva jula er. Ikke kjempelangt julebord. Ikke dyre gaver.
Trygt.
Idag har jeg jobbet på vinmonopolet. Vi selger alkohol. Vi prøver å ha regler. Jeg selger ikke julefyll. Gjør jeg?..

2 kommentarer:

  1. Bra innlegg, Bente! Og jeg er så enig. Langing er ille, og jeg er ingen langer. Ungene mine har ikke hatt lov til å smake en gang når de er under 18. De har gjort det likevel. Vi har snakket om det i så mange år, at de vet at de ikke kan lure meg heller. Derfor er de ærlige, og det gjør det enklere på en måte. Her er det jo en uskreven regel som sier at er man konfirmert, har man også lov til å gå på fest. På fest finnes alkohol, og det er spennende. Dette er på landet, vet du... Samtidig har jeg sagt til dem, at skulle det skje noe med dem selv eller andre: Ring hjem uansett!
    Ungene lærer, og det gjør også jeg... Den værste utprøvingen er ferdig, og takk og pris!

    SvarSlett
  2. ;-) statistisk har du gjort en super jobb, Ellen..faktisk det man tror er det vi kan gjøre..

    SvarSlett

Det er veldig hyggelig hvis du legger igjen en kommentar!