mandag 30. desember 2013

FyrJul....


Jeg har feiret jul på et fyr. Det har vært storm. Og regn. Og sol. To mennesker som liker regn og vind og hverandre. En hund som ikke liker regn og vind så godt. Frøya liker hverandre godt. Denne jula har vært min til nå fineste jul.


Vi pakket bilen full av gaver og mat. Jeg husker at jeg gledet meg mest av alt til å komme bort litt. Huset som inneholder BenteBo minner mer enn noensinne om et ganske slitent hospits. Jula er ikke enkel for alle.
Jeg har tusen ord og meninger om LAR behandling.(LegmiddelAssistertRehabilitering.)
Ikke nå. Ikke her. Kanskje aldri. Jeg tror ikke det virker.
Hverken LAR. Eller ordene mine.
Iallfall drar vi tre avgårde med bilen pakket til Fyr-jul. En uke mellom himmel og hav. Jeg husker at jeg var glad da vi kjørte.


Fyret er ikke glamorøst. Vi har leid fyrmester-assistent hybelen. Den er enkel. Litt for liten seng. Ikke ny og trendy. Vi har vært der før. Vi vet hvordan det er. Vi kommer igjen.
Under stue-bordet ligger en mappe med presseklipp som omhandler fyret og området rundt. Jeg leser om ti mennesker som druknet utenfor Sirevåg. På slutten av atten-hundre-tallet. De har fått sin egen sang. Historien forteller om for mye å drikke. Om Storm. Om rop etter hjelp i over en time. Jeg leser denne historien hver gang jeg er på fyret. Den blir i meg. Jeg kjenner hvor lik jeg er GammelTante som er død nå. Hun likte også de frykteligste historiene. Hun fortalte om tuberkulose og en kjent morder på tettstedet der hun kom fra. Jeg mener hun jobbet sammen med ham. Jeg innser plutselig at akkurat det kan jeg ha diktet. Hvor mye diktet egentlig hun?
Tragedien ved Sirevåg er helt sann. Jeg leser sakte gjennom navnene til dem som ikke ble funnet. De jobbet som Dreng og Fisker. Og Pike.
Vi spiller Backgammon. Og leser bøker. Jeg leser Linn Ullmanns bok "Det dyrebare" . Jeg synes den er fantastisk. Den sitter i meg fremdeles. Jeg lurer på om hun skriver like godt bestandig? Har hun lært det? Øvd seg? Vi spiser.  Og er ute i det mange synes er dårlig vær. Jeg kan se at Kjæresten min fryder seg. Jeg kan se at han har gått i vind før.


Vi besøker Varhaug gamle kirkegård. Den er nok den vakreste kirkegården jeg har besøkt. Jeg tenker at jeg vil begraves her.Er det lettere å miste noen som begraves her? Bedre å minnes den du savner ? Kanskje havet og himmelen gjør tapet mindre? Jeg tror ikke på noe etterpå. Jeg tror vi dør. Ferdig. Likevel er tanken fin? Utsikt mot evigheten.


På Jæren er gresset grønt fremdeles. Sauene går ute. DigerSauer. De er nok fornøyd. Jeg vet ikke helt hvordan fornøyde sauer ser ut. Min saue-fordom er at sauer liker seg bedre ute enn inne i sauefjøset. Jeg deler tanken med Frøya. Hun er uenig. Hun mener vinden er for kraftig og kald. Hvis hun hadde vært sau. Ville hun vært inne. Sier Frøya. Jeg tenker at vi alle har våre fordommer basert på hva vi liker godt selv. Eller dårlig.
Nå?
Er vi hjemme i BenteBo. Jeg har sovet en natt i senga vår. Det er den beste senga. Jeg har sovet godt. Huset kjennes roligere. Vi venter på et helt nytt år. Jeg vet ingenting om det nye året. Jeg tror nok det blir fint. Jeg gleder meg til våren. Og hageliv. Og GisleKjæreste som skal ha jobb. Vi skal ha nytt sted vi kan bo i. Med litt bedre plass. Og et ekte kjøkken. Jeg har vært glad i BenteBo. Jeg synes ikke det er så lenge siden Frøya og jeg flyttet inn. Den gangen jeg avkreftet at Frøya spiser møbler.
Jeg tenker tusen tanker. Jeg er mest takknemlig for denne jula. Jeg tenker at en takknemlig tanke lager enda en og enda en.
Jeg kan når som helst inviteres på FyrFerie. Faktisk kan jeg når som helst inviteres på Fyr.

23 kommentarer:

 1. Så fint du skriver, Bente! Hørtes så koselig ut :)
  Jeg har feiret jul i huset i bakken. Rett og slett hjemme, med alle mine her. Må begrense litt nå. Det tar på å ha jul. Jeg har jo ikke ferie...Men jeg koser meg med at resten koser seg. En forskjell fra i fjor, er at vi har festet fast juletreet i veggen med fiskesnøre. Katta veltet det i fjor. Ikke gøy, men katta fikk fjorårets store sjokk :D
  Romjulsklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Bakken er ikke noe dårlig sted å feire jul! Du må slippe til gutta litt mer,da får du mer ferie ;-). God plan å feste treet..Hilse pus fra oss tre i BenteBo.
   Godt nytt år ,Kjære Ellen,
   Klem

   Slett
 2. Godt å vite at dokke har hatt ei fin Jul!
  Har sakna innlegga dine :-)

  Ynskjer eit Velsigna godt nytt år til dokke tre i Bente-Bo!!

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Sigrid. Godt nytt år. Håper det er fylt med gode ting for deg og dine :-)

   Slett
 3. Med riktig fyr :)
  Hell og lykke i det nye året. Hell med å finne nytt BenteBo? Eller blir det VårtBo? I alle fall vrimler det gode tanker og mange klemmer til dere alle tre. De er hjertelige, har håp og varme i seg :)
  Mormor

  SvarSlett
  Svar
  1. Med rett fyr!
   Hell og lykke til deg også. Og den beste selvfølgelig.
   Klemmer vrimler rundt deg. :-)

   Slett
 4. LAR vet jeg litt om ja...
  Så flott med fyr-jul! Ønsker deg og Gislekjæreste og Frøya alt godt for det nye året, det kommer til å bli et flott år, jeg føler det på meg, og jeg pleier å ha rett :) ♥
  Klem sendes så klart!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Mormor I . Jeg ønsker deg alt mulig godt inn i det nye året.
   Godklem

   Slett
 5. Så nydeleg du skriv om den spennande og romantiske julefeiringa.
  Eg ynskjer deg og dine to eit fint nytt år, og gler meg
  til å høyre meir i frå deg.
  Takk for alle fine besøka på bloggen min i året som snart er omme.
  Eg set svært stor pris på deg.
  Klem frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fine ord,Anne-Mari.
   Takk for i år. Jeg ønsker deg gode ting i det nye året.
   Varm klem

   Slett
 6. Oj, dette var romantisk å lese. Får litterære assosiasjoner, alt fra mummifamilien, Virginia Wolf og sjørøvere på kysten av England i Viktoriatiden.
  Jeg har lest Linn Ullmanns bøker, også Det dyrebare. Den var sterk. Liker måten hun skriver på, nesten filmatisk, ikke for mange ord.

  Ønsker deg en fin nyttårskveld, med godeønsker-klem -

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode ord,gamle ugle.
   Godt nyttår!
   Frisk etter-sykkelturklem :-)

   Slett
 7. Fyr er fint.
  Far til venninna mi var fyrmeister. Me sprang i trapper, heldt oss for øyro når tåkeluren gjekk, plukka krekeber som smakte utruleg surt, fanga mink i feller (og fekk berre villkattar), såg alle lampane på fyrmeisteren sitt vaktrom - visste dei redda liv. Små opplevingar og stort arbeid - hand i hand.
  Fint å lesa om di fyroppleving. Håper det gir vitaminer gjennom vinteren, til vårlivet som ventar.
  Ynskjer deg alt godt i det nye året!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fyr-liv gir meg krefter og overskudd og beundring for dem som levde på fyrene før. Jammen reddet de liv.
   Denne vinteren har vært fin,synes jeg,mild og snill..og nå kommer våren.
   Håper formen din liker mildæret også..riktig godt nyttår.

   Slett
 8. Så deilig å lese, jeg har savnet innleggene dine:)
  Jeg ønsker dere alt godt for det nye året, håper 2014 er fyllt med mange gode øyeblikk som bare venter på å oppleves. At du tror det blir et godt år er fint, det tror jeg også:)
  Takk for følget i året som gikk, for de nydelige innleggene dine om livet både på godt og på vondt. Takk for de gode kommentarene dine og de gode klemmene - gleder meg til å slå lag videre.
  Riktig godt nytt år kjære du
  varm klem fra meg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Hanne. Jeg har savnet dere også..og bloggingen :-)
   Vi gleder oss til å gå inn i 2014. Jeg er helt sikkert på at det nye året inneholder gode ting!
   Varm og glad Benteklem på vei ut av døra :-)

   Slett
 9. Jeg sier bare GODT nytt år! Det fortjener du og kjæresten - og selvsagt Frøya:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Ann Judith :-) . Godt nyttår til deg også.

   Slett
 10. Jeg elsker fyr :)) håper og tenker det var en fin julaften. Du har så mange fine tanker og du er flink å skrive om dem:)) Ønsker deg en rikt og godt nyttår:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Å feire jul på fyret igjen kommer til å stå på ønskelista ;-). Jeg leker med tanken på NorgesTur via fyr..
   Hyggelig å høre fra deg,takk for gode ord.
   Ønsker deg alt godt i det nye året ditt!

   Slett
 11. For en nydelig fyrjulehistorie! Takk for at du deler.
  Jeg har vært på Obrestad fyr en gang. Kan lett forstille meg hvordan dere har hatt det.
  Godt innholdsrikt nytt år, Bente!

  SvarSlett
 12. Fantastisk lesing, Bente! Så fin og annerledes jul dere har hatt! Takknemlige tanker er en god idè for både det som var og det som kommer. Ønsker deg alt det beste for 2014§ :)

  SvarSlett
 13. Godt nyttår! Fyr-jul hørtes fint ut.

  SvarSlett

Det er veldig hyggelig hvis du legger igjen en kommentar!