mandag 15. juli 2013

Styrke..


Det er mandag.  Om natta drømmer jeg om en vakker mørkhåret kvinne. Hun danser med GisleKjæreste. Han ser meg ikke. Jeg våkner og er svett.
Setter på en maskin med klær. Setter på kaffe. Rusler med hunden. Gjør meg klar til en tur på sykehuset. Pakker avisa i veska. En myk genser.
GisleKjæreste kommer nok ikke hjem idag. Smertene lager linjer i ansiktet hans. Radikal inflammasjon i buskspyttkjertelen. Sa den svenske legen som var der idag. Mumlet om nekrose. Jeg kjenner at han ikke er min favorittlege. Han snakker for høyt. Han er opptatt av å dempe smertene. Jeg er redd. Jeg har lyst til å minne dem på at GisleKjæreste  er rus-avhengig. Narkoman. De medisinene de tilbyr er farlig for ham. Jeg vet at de vet. Alle sammen. Jeg vet at smertene er for vonde til å klare seg uten medisiner. Jeg snakker med GisleKjæreste om avrusing etterpå. Vi snakker om å holde medisinene nede på lavt nivå. Jeg forbereder meg selv. På hva?
Jeg har tenkt på dette før. Vi har snakket om det også. I hverdagen er det så lett å tenke at dette tar vi som det kommer. Nå kjenner jeg at vi ikke har noe valg. Vi får ta det som det kommer. En dag av gangen.
Jeg kikker i veska jeg pakket. Undertøy. En god genser. Et blad. GisleKjæreste har rørt undertøyet. Vi du ser litt Teve? Spør jeg. Få litt fokus på noe annet? Orker ikke.Sier han. Lukker øynene. Er et sted jeg ikke vet. Har Vakre Opiata med sin skjønnhet og ro tatt han fra meg? Jeg prøver å ikke la dette handle om meg og min frykt. Smører bena hans. Stryker armen. Rister puta. Ser deg seinere. Sier jeg rolig. Går ut bilen og gråter. Jeg føler meg fullstendig maktesløs. Jeg prøver å være lettet for at smertene i magen ikke er farlige. Jeg kjenner egentlig ikke noen lettelse. Jeg kjenner redsel.
Nå?
Er klesvasken hengt opp. Jeg har spist litt. jeg vet at dagene må inn i en slags rytme. Jeg orker ikke. Ikke akkurat nå. Jeg henger meg på ordene som har holdt meg fast før:
Slik dine dager er. Slik er din styrke.
...

25 kommentarer:

 1. Å Bente!
  Har vore der.. Mitt i kaos og sjukehus..
  Om ikkje på same måten som deg..

  Varm klem og hels god bedring
  ps: godt han har deg!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for omtanken..
   Sender en klem :-)

   Slett
 2. Alle gode tanker følger deg. Maktesløsheten kommer og redselen, det er ikke til å unngå, tror jeg. Kaos, redsel og forvirring. Samt et ønske om å kunne føle lettelse, som ikke kommer. Det er egentlig fryktelig vondt.
  Vi tenker på deg og på ham som kanskje må få avvenning. Håper at det ikke blir slik.

  Som dine dager er, skal din styrke være.
  Klem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper på det beste,og kjenner at jeg mobiliserer for det verste..
   Takk for god tanker.
   Varm klem herfra.

   Slett
 3. Varmer tanker og klemmer sender jeg til deg Bente. Vet et og annet om pårørendeliv, og et og annet om sterke smertestillende med uønskede effekter også, om enn på en litt annen måte enn det du beskriver.

  Styrke og maktesløshet, på en gang, ja sånn er det, tenker jeg.

  God bedring, måtte smertene gi seg -

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for omtanke og varme..dette er vanskelig. For oss begge.
   Jepp..måtte smertene gi seg!

   Slett
 4. Klem til deg, Bente - Og god bedring til Gislekjæresten.

  SvarSlett
 5. Å kjære deg Bente... dette var tøft å lese. Jeg forstår så veldig godt redsel for avhengighet igjen også, men smertestillende må han ha og de kjenner jo til bakgrunnen hans. Måtte smertene gi seg, og det som er galt bli borte! Varme klemmer og tanker sendes - kan ikke hjelpe deg på noen annen måte ♥

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er vanskelig. Og vi skal komme oss gjennom det. Dagen idag ha jeg brukt til å gråte og synes synd på meg. Nå kjenner jeg at imorgen blir lettere. Lysere.
   Tusen takk for omtanke.
   Jeg sender noen klemmer til deg :-)

   Slett
  2. Gråt er bra - og etter gråt blir det litt lysere, alltid! Lykke til - tenker på dere ♥

   Slett
  3. Takk. :-) Nå skal jeg på sykehuset for siste gang idag. Må si godnatt. Imorgen er ny dag. Bedre. Ny.

   Slett
 6. Å kjære deg…kva skal eg seie..…
  Eg føler med deg. Tenker på at du alltid greier å sjå det positive. Sjå det som er bra. Tenke at det går bra. Det er din styrke, Bente. Som du seier i morgon er ein ny dag, ein bedre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kom akkurat fra sykehuset. Det ser litt bedre ut. Inatt sover jeg bedre. Det vet jeg.
   Takk for ord om styrke. Trenger den nå :-)

   Slett
 7. Godt at du er der for han.
  Viktig også at du tar vare på deg sjølv og samlar energi og styrke til å
  klare dagane og overføre styrke til han som er sjuk.
  Eg ynskjer god betring til Gislekjæreste !

  Varme tankar frå meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er her. For han og for meg.
   Takk for gode ord. Både nå og tidligere.

   Slett
 8. Akkurat nå kunne jeg tenkt meg og vært sammen med deg. Du kunne snakket - jeg kunne hørt, vi kunne gått tur med Frøya - men ikke så fort, jeg kunne servert deg kaffe av en diger kopp - digre kopper er bra, du skulle fått låne ei skuler - jeg har to!
  I stedet sitter jeg langt fra deg, og sender tankene helt frem. Jeg håper og tror legene er dyktige og hjelper Gisle på rette måten.

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære deg. Jeg tenker at vi gikk den turen. Snakket bort redsel. Drakk kaffe fra den digre koppen som var bra. Og jeg lånte ei skuler. Selv om jeg ikke aner hva det er. Nå ler og gråter jeg litt. Tusen takk ,Ellen.

   Slett
 9. Dette høres ikke så greit ut.Jeg har ingen gode råd,eller fine ord til trøst, men håper og tror at dette går bra. Kjærlighet kan overvinne mye. I går kveld hadde jeg ei fin, lita jente på overnatting. Hun fortalte om da han som er hennes pappa og min sønn nesten kappet av seg armen. "Pappa sier at jeg og lillebror er den beste medisinen" sa hun. "Jeg vet at det ikke er ordentlig medisin, men det er sånn at når han tenker på hvor glad han er i oss, så blir han mere glad og vil trene og ta medisinen sin og sånt og så blir han fortere bedre. Derfor er det så lurt å ha noen å være glad i."

  Varme tanker fra nord til dere begge!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror også på kjærlighet. Og tid og varme dusjer. Og piggematta. Det er lurt å ha noen å være glad i.
   ..barn er mye klokere enn mange voksne tror.
   Takk for de varme tankene.

   Slett
 10. Så vondt å lese, og jeg tenker på hvor tøft du har det nå. Og at han er heldig som har deg!Varm klem er sendt, det er ikke noe annet jeg kan gjøre. Men ta vare på deg selv denne tiden... Og så håper jeg du kan få snakke med en som forstår redselen din.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for omtanke og klem. Dette er vanskelig,aller mest for Gisle. Jeg er frisk,og jeg har noen jeg kan snakke med. Dessuten har jeg Frøya.

   Slett
 11. Kjære deg, takk for at du deler. Jeg ønsker dere alt mulig godt, all mulig styrke i tiden fremover. Ja, det der er skremmende greier. Jeg har fått morfin. Det var skremmende deilig. Ikke fordi det ga meg en rus, men fordi jeg kjente meg helt fri for bekymring og smerte. Og gjorde at jeg forsto at jeg ALLTID har en bekymring i magen.

  God, fin fag til deg Bente! Klem

  SvarSlett
 12. Kjære deg. Tusen takk for at du har lest og forstått hva jeg prøver å si..
  Fin dag til deg også. God klem .

  SvarSlett

Det er veldig hyggelig hvis du legger igjen en kommentar!