mandag 29. august 2011

Mormorgjest...Og Alder.

Jeg føler meg heldig. Først Kamelryttersken. Som skrev så sterkt om mobbing. 
Nå har jeg fått Mormor til å skrive for meg også.
Mormors Klagemur er et sted alle burde innom. Minst en gang om dagen. Mormor er klok. Morsom. Skarp. Rund. Jeg synes egentlig hun klager lite. Til å ha sin helt egne Klagemur.. Dere kan lese selv. Kos dere!

                                           ............

«Alder er et tall? Bestemannen?» Mormor lener seg mot den beste av oss, der de sitter på trappen og ser på «de unge» som spiller krokket på enga. «De små» raser frem og tilbake, ned til brygga og opp på enga, frem og tilbake i et forrykende tempo. «Rart å være gamlingene,» sier mormor og ser nøye på den beste av oss. «Ser ikke ut til at du har blitt gammel, nesten. Litt salt og pepper i skjegget, men ellers? Nei, da, samme bestemannen jeg så, mangeogtredve år siden. Førti? Ikke førti vel?» Mormor rister litt på hodet og fortsetter å se.
«Har du fått alder på hjernen, eller?» spør den beste av oss. «Hørte nok at du snakket med hun som bor hele året, om alder. Om følelser og å bli «voksen», var det ikke så? Det spiller da vel ingen rolle om du er 30, 40 eller 60? Du er jo deg, likevel?» Den beste av oss stryker over piggsveisen til mormor. «Ikke har du blitt gråhåret heller. Er ikke det en av de store, farlige tingene, når man kommer litt opp i årene? For damene?» Han ser ertende på mormor.
«To ting», sier mormor. «Først: Alder er et tall som ikke sier mye om hva som bor inni mormor. Jo, kanskje litt om knokler og slikt. Men ikke mye om det som gjør mormor til mormor. Dessuten har jeg grått hår, i alle fall to. Ikke flere, dessverre. Ikke erte, når mormor snakker gravalvor.»
Mormor skubber til den beste av oss, han flirer og setter seg på benken. « Det der var ikke mye mormoraktig og voksent, skubbe sånn! Pass deg eller så kaster jeg deg i vannet.» Mormor ler og lar seg kaste i vannet. Og klager over vann i ørene.
Etter påfølgende tørking og tørreklær tar mormor opp alder og tall igjen. «Mente å si at alder ikke sier så mye om hvordan mormor føler seg!» hun har fingrene godt nede i bollen med nyplukkede stikkelsbær og deler gjerne med småmor. «Noen ganger 5 og noen ganger 103. Aldri godt å vite.» «Skriver under på det der om 5», sier den beste av oss. Skulle tro at mormorer ikke plasket rundt i regnet med lite på og rutete gummistøvler akkurat som en femåring. Eller spiste stikkelsbær med hele fjeset. Ikke mye «ladylike» om jeg får si det.»
«Men det tallet er farlig også, alderstallet. Det sier at nå er mormor 60+ og ikke verdt. Bare utgift. Kan ikke noe, er ikke noe og mange tror at vil ikke noe. Bare sitte i gyngestol og mimre om «alt bedre før». Ikke brukbar i arbeidsliv, heller.» Mormor stirrer ned i bollen som helt plutselig er tom. «Hente mer. Tenker på småmor, hun er fremtid og pågangsmot. Verdt mye. Erfaring og viten om, kanskje ikke så mye å ha? Hakkapellitta. Mene at mormor er passé, utdatert og ikke nyttig! Det skulle tatt seg ut om alle mormorer, morfarer, farmorer og farfarer ikke gadd eller ville. Eller delte med erfaring og viten.»
Mormor setter seg ned med nyplukkede stikkelsbær og ser på den beste av oss: «Hvorfor er det slik?» Ja hun kan lure, mormor. Har du noen svar å gi henne?

7 kommentarer:

 1. Alder er kun et tall og vi er ikke eldre enn vi føler oss:)
  Husk jeg er mormor jeg også:)
  Nyt mandagen, klem fra meg:)

  SvarSlett
 2. Mormor lurer på hvorfor 6+ år er bedre enn 60+ år?
  Hun trives utmerket med å være mormor.

  Klem fra en mormor til en annen.

  OG til Bente:
  Takk for at jeg fikk komme til Hm...

  Klem til tre

  SvarSlett
 3. Jeg synes ikke 6+ er bedre enn 60+. Jeg trives godt med begge deler!
  Tror egentlig alder er et tall..noe vi kan navigere etter. På isen,rundt grøten og sånn..

  Mormor-tusen takk for at du ville komme!

  SvarSlett
 4. 6+ er best for den som er det. På samme måte skulle 60+ fått mer respekt og oppmerksomhet enn de faktisk får. Om mer positiv omtale.

  En er ikke eldre enn en føler seg, men når en blir behandlet som noe en ikke er, da kjennes det som om man eldres raskere enn en ellers ville gjort.

  Takk for en flott tekst, mormor!

  SvarSlett
 5. Tall er bare tall, heldigvis.
  Min søster fylte år i dag og hun er akkurat som hun alltid har vært, 2 år yngre enn meg. Snodig det der :)

  SvarSlett
 6. Hmmmm....
  Bente har satt seg på muren. Det er så hyggelig å ha en så grei gjest.
  Ha en flott dag. alle sammen.

  SvarSlett
 7. Jeg er da bare 23? Og Mormor er 5? 6? Det blir sånn 28 - 29. En passe alder spør du meg :D

  SvarSlett

Det er veldig hyggelig hvis du legger igjen en kommentar!