søndag 7. oktober 2012

Tradisjons-søndag...

Mr Kenwood

Idag er den store pølselagedagen i BenteBo.
Jeg har gledet meg til dette lenge.
GisleKjæreste gikk til radikalt  kjøp:
Ny kjøttkvern til trofaste Mr. Kenwood.
Jeg trodde vi hadde kvern. Sa jeg.
GisleKjæreste fnyser.
Neidu. Den kverna vi hadde. Hører til Miss Kenwod Shef.
Maskina vår er Mr Kenwood Major.
Men den passet jo. Mumler jeg.
Egentlig ikke.
Derfor begynte dette pølse-eventyret med ny kjøttkvern.
Og ny Pølsehorn.

Et ganske gammelt tre

Her legger jeg inn et bilde av et tre.
Det er gammelt.
Folk har lagd sine egne pølser lenge før dette treet begynte å vokse.
Nå?
Kjøper alle pølser.
Jafser i seg på vei i bilen.
Søler ketchup i baksetet.
Ikke denne jenta.
Denne jenta liker ikke pølser som har ligget på ekkel bensinstasjonfettrille i en hel dag.
Denne jenta liker å vite hva som er i pølsa.
Og derfor er det pølselagedag I BenteBo.
(Egentlig mest fordi jeg liker å lage hjemmelaga mat. Det gjør meg glad)

Dyreskinn som skal bli pølseskinn.

Vi dro til en slakter.
Har dere tarm til pølser. Sa  vi .
Det hadde de. Og lurte på hvor mange meter vi ville ha.
Vi ville ha fem meter tarm. Ikke veldig tynn tarm.
Det er lurt at at tarmen ligger i vann i en halv time før bruk. Det stod i bruksanvisningen til Mr Kenwood.
Vi hadde kjøpt svinekjøtt og lammekjøtt.
Det skulle bli pølser.
Det ble det.

BenteOgGisleshjemmelagde pølser i prosess

Ingen kan se at vi er nybegynnere. Her er det Bentemor som passer på at pølsa blir fin,og sier stopp når den er passe lang.
Det er GisleKjæreste som er stapper her.
Vi bruker kombinasjon av vriing og hyssing.


Her er jeg pølsemaker.
Det vakre maleriet kler Mr Kenwood godt.
Å lage pølser på åtte kvadrat er en utfordring.
Men gøy.
GisleOgBentes hjemmelagede pølser

Pølsene er litt bleke.
Det er fordi vi ikke har brukt fargestoffer.
Jeg blir jublende glad hvis noen som leser dette har noen gode ideer.
På hvordan man får naturlig farge.
På naturlige pølser.
Ertesuppegryte. Ekte hjemmelaget med knoke.


Etter pølselaging.
Dro vi til venninner.
Hennes kjøkken er deilig.
Vi spiste  ertesuppe. Og fikk eplekake til dessert.
Denne dagen har vært tvers gjennom fin.
Jeg tenker at vi kanskje går glipp av mye.
Når vi ikke lager tradisjons-mat så ofte lenger.
Det er endel av kulturen vår.
Jeg tror hjemmelaget mat er sunnere.
Enn ferdig mat. Eller nesten ferdig mat.
Nå?
Nynner senga etter meg.
Det er kveld.
Jeg sier godnatt.
Og tar med meg lukter.
Og inntrykk.
Fra tradisjons-søndag med meg inn til drømmen..

Venninnes eplekake. Hjemmelaget.


28 kommentarer:

  1. Hjemmelagede pølser er så godt, med masse rent kjøtt:)
    Har ikke noe tips om farge, men jeg synes at så lenge det smaker godt så spiller ikke fargen så stor rolle. Noe av det beste jeg vet er potetball (vet ikke om dere kaller det potetball?), og den er jo ikke akkurat lekker på farge den heller. Men veldig god:)

    Synes dere er go som lager hjemmelagede pølser. Jeg har aldri prøvd meg på det før, synes det ser litt skummelt ut - kan liksom gå veldig galt... Tror jeg i alle fall.

    God kveld til deg kjære du,
    og fin uke.
    Varm klem:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg trodde det var stress..Og at mye kunne gå galt. Det var gøy! Ingenting gikk galt.
      Jeg liker også potetball(vi kaller det kompe)
      Fargen er ikke noe problem. Pølsene smakte godt. jeg vil gjøre det igjen! :-)

      Ha fin kveld Og ny uke som dere har ferie i. Kos dere!

      Slett
  2. Så dyktige dokke er!!
    Heime i min barndomsdal laga vi pølser på ekte.
    Litt heimelaga har vi også gjort denne helga..
    Plommesyltetøy og plommesaft.
    Kjekt med alt som kan lagast frå grunnen av.
    Fin veke til dokke begge!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var veldig gøy. Og jeg trodde det var mye mer jobb enn det var.
      Du har jo også vært kjempeflink! Det er så sant. det er moro med alt som lages fra bunnen.

      Ha fin uke!
      Klem

      Slett
  3. NÅ ble jeg imponert! Aldri lagd pølser jeg, så kan ikke hjelpe deg med farge...
    Jeg ble kjempeimponert faktisk. Lager en del mat fra "bunnen" av jeg også, men pølser.. nei, der er jeg blank! Men takk for inspirasjon. Kanskje, kanskje en dag - hvem veit?
    Klem til dere!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var ikke vanskelig! Hiv deg i det. det var gøy!
      Ha strålende fin,ny uke.
      Klem fra BenteBo

      Slett
  4. Kan variere masse med tilbehør, så blir det fargerik tallerken. Men hva med rødbeter? Rødbeter er godt til enkelte typer kjøtt, så kanskje også i pølse?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenker at hvis jeg skal bruke rødbeter,må jeg vite hvor mye smak rødbeter setter. Jeg ser nedover at noen forslår rødbetesaft...
      Skal prøve . Både med rødbeter og bare saften..
      :-)
      Fint at dette skaper engasjement synes jeg !

      Slett
    2. I følge min nye "helt", Bonderøven, så er det greit å teststeke litt pølsefarse før pølsene stappes. Og da kjenner man om blandingen er brukbar. Så teste ut et par skjeer av farsen, tilsette litt rødbeter i terning/saft og steke opp prøvebit? Jeg synes rødbeter er litt søte av seg og det passer ikke med alle typer kjøtt.
      Det er de som lager pølser med rødvin også, bare fantasien og smaken setter grenser.
      Mhm, moro å se flere har lyst å prøve og kommer med forslag, selv om jeg er en av de som gjerne spiser masseproduserte pølser. Slenge et par grillpølser i ovnen, vente til de piper høyt og så rotere de 180 grader. Så vente til de piper igjen, slenge de i microvarmet slapt pølsebrød og lempe på med ketchup, det er pølse etter min smak :D Bensinstasjoner er flinkere på burgere :p

      Slett
    3. Hm..jeg er litt skeptisk til de pølsene dine,og er enig i at det er bra at mange blir inspirert! ;-)
      Takk for tips med liten farse-prøve!Det tror jeg er lurt..

      Slett
  5. Gjør ikke noe om de er bleike når de er ekte. For en dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Pølsene er gode og ekte.
      Jeg kjenner at det er stas med hjemmelaga mat, Det smaker rent på sen god måte
      :-)

      Slett
  6. For en fin dag du har hatt. Det gleder meg!

    For mer farge i pølsene kan du tilsette røbetsaft, men jeg vet ikke hvordan det påvirker smaken. Krydder kan også sette farge, f.eks løkvann (koke litt løkskall som avgir farge, men ikke smak).

    SvarSlett
    Svar
    1. Hm..du kommer meg god forslag som jeg tar med meg!
      En venninne kunne foretelle at det finnes farge som man kan kjøpe. Som ikke avgir smak. Skal hive meg litt rundt og forske litt ;-)

      Jeg synes TradisjonsSøndag var en flott dag! Nå er vi enige om TradisjonsMatTreff en søndag i måneden :-)

      Slett
  7. Det der skulle jeg ønske at jeg kunne Bente. For jeg syntes ikke det er noe godt med pølser kjøpt i butikk eller i forbifarta fra ett eller annet "putt-i-munnen-sted".
    Det hender at jeg kommer over slaktere som lager selv, og da kjøper jeg. Det er så stor forskjell at det ikke kan beskrives.
    Flink du. Ha en fin uke. ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære deg. Du kan. Finn noen å gjøre det sammen med. Da er det ekstra koselig!
      Ha fin uke du også! :-)

      Slett
  8. For ein herleg morgen å få site og lese dei fine innlegga dine :)
    Den fine kjærleikshistoria i det forrige, og dette om pølseproduksjon.
    Me lagar môr, som det kallast her, men berre til jul. Eg ser pointet med
    "kjøpepølse" og skulle absolutt ha laga sjøl heile året.
    Nyt godsakene og ha ein fin dag !
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Anne-Mari! :-)

      Kanskje du kan sende oppskrift på julepølsene dine?
      Ha fin dag du også!
      :-)
      Klem hefra

      Slett
  9. Jeg blir inspirert av å lese pølseinnlegget ditt. Slik har jeg lyst til å forsøke. Men først må jeg ønskes meg kvern. Hurra for mat laget fra bunnen av. På stort eller lite kjøkken. Hurra for fine søndager.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hurra for inspirasjon.Og hurra for hjemmelaga mat. Ønsk deg kvern og pølsehorn. Det er veldig gøy!
      Vi har nå bestemt at en søndag i måneden skal stå i tradisjonens ære. Vi skal møtes hos venninne og lage tradisjons-mat! Jeg synes god idé.
      Det er hyggelig. Og gøy. Og vi kan kalle oss kulturbærere ;-)

      Slett
  10. Tips for farge:
    Du kan røke pølsene, smøre med litt olje og krydder du liker.
    Kan bruke røkeboks, men om du har mange pølser, tar det mye tid.
    Vi bruker einerkvister, friske i brennetønna (du husker den som måtte lages ny til sommerheimen? Vi har sånn i vinterboet også) Noen pinner på to murstener nede i tønna, til opptenning, mange friske einergrener, ståltråd som pølsene henger på inni tønna og lokk. Tid husker jeg ikke, men det er lurt å følge med. Ikke brenne slik at det soter. Da blir de gyldne. Ikke for mye olje. På pølser. Går bra og smaker godt :-)
    Klem til PølsemakerBente og PølsemakerGisleKjæreste.
    Fra en mormor som liker hjemmelaget og fra bunnen- mat :-)
    Snutekos kommer

    SvarSlett
    Svar
    1. Hm..dette hørtes litt ståhei ut..men hvem vet..
      Takk for tips!
      Idag står hjemmelagde pølser på menyen!
      :-)
      Klemmer er sendt i din retning.De er glade og ørlite stolte!

      Slett
  11. Fascinerende lesning. Jeg spiser så og si aldri pølser, det er så mye i dem jeg ikke tåler. Ja de masseproduserte mener jeg ja.
    Skulle jeg hengitt meg til pølsenytelse måtte det bli noen ekte hjemmelagede, som dine.
    Har en fortid som leverposteimaker, det er i grunnen det jeg kan skryte av. Men jeg er egentlig for å lage fra bunnen.

    Og for en deilig dag dette høres ut til å ha vært!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette var en herlig dag! Nå holder vi på å planlegge andre ting som kan lages godt og sunt :-)
      Pølsene våre smaker ikke som kjøpepølser.Pølsene våre smaker rent og hjemmelaget!
      Håper du har fin dager også ! :-)

      Slett
  12. Herlig! Så fint dere hadde en flott dag, og for noen fine pølser. Jeg syns -nostalgisk som jeg er- at det er helt riktig farge på dem som det er jeg.. Det KAN ha noe med barndommens pølselaging å gjøre. :-D
    Åh, nå fikk jeg lyst på rene pølser igjen. :-)
    Takk for minnet. :-)

    Ha en fin mandagskveld

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi har spist pølse til middag idag,med ertestuing og hjemmelaget potet-stappe. Kjempegodt!
      Hvis du har en fin oppskrift fra din mor,eller bestemor eller far eller bestefar..del den gjerne. Jeg er kjempe-interessert!

      Klem herfra :-)

      Slett
  13. Så utrolig göy ! Og godt! Mye bedre og sunnere enn kjöpepölser. Blir det billigere også? (Vet at prisen varierer men kvalitetspölser er jo gjerne dyrt.)
    Beundringsklem!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for beundringsklem :-)
      Jeg tenker at prisen vil variere. Hvis vi skal lage økologiske pølser blir det mye dyrere enn kjøpepølser. Det skal også være med i regnestykket at kjøpepølser er mye! Fra Gildes liksom røkte kjøttpølser. Til håndlagde pølser fra Setesdal. Jeg tenker at vi ligger mellom alt dette. i kjøpte noe kjøtt av lam på halv pris ( fordi det kom til å gå ut på dato dagen etter). Vi brukte svinekoteletter fordi det er rimelig og har ganske mye fett. Vi spedde lite med noe annet. Pølsene vår er ikke kjempedyre. :-)

      Slett

Det er veldig hyggelig hvis du legger igjen en kommentar!